Spotřeba zvěřiny u nás v posledních letech roste. V loňském roce se zvýšila o deset až patnáct procent, každý Čech jí tak v průměru snědl okolo kilogramu.
Předloni se spotřeba zvěřiny pohybovala okolo 0,9 kilogramu na osobu a před deseti lety 600 gramů. V obchodních domech jsou dostupné prakticky všechny typy zvěřiny ale ve srovnání s ostatním sortimentem je její objem zanedbatelný. V hypermarketech je zvěřina dostupná převážně v mraženém stavu. Rostoucí spotřeba zvěřiny odpovídá větším odstřelům přemnožených divokých prasat. Loni myslivci ulovili 178 306 kusů a v předchozím mysliveckém roce téměř o deset tisíc méně. Odstřelená prasata kontrolují veterinární lékaři na cizopasného svalovce. Letos do konce září byly pozitivní tři vzorky ze zhruba 104 000 kusů.
Zákazníci kupují nejvíce jelení maso, potom srnčí a dančí. Výrazně roste prodej celého bažanta, dobře se prodávají i bažantí skelety a na popularitě získává také perlička.
Loni bylo uloveno 96 875 kusů srnčí zvěře. Spotřeba masa bez masa rybího se v českých domácnostech loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu.*
Průměrná spotřeba zvěřiny na obyvatele v ČR
|
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
Index 2014/2013 |
Odhad 2015 |
kg |
0,5 |
0,8 |
1,1 |
0,9 |
0,9 |
0,7 |
0,9 |
0,9 |
0,9 |
108,2 |
cca 1 kilogram |
Zdroj: www.ctk.cz