06.12.2016 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba masa na jižní Moravě

Výroba masa na jižní Moravě za první tři čtvrtletí klesla o 2,3 procenta na 25.100 tun, kromě masa drůbežího. Produkce hovězího masa se mírně zvýšila, propad výroby masa vepřového pokračuje.

S poklesem výroby vepřového masa souvisí i nižší počet porážek. Klesl o tři procenta na 247.600 kusů, před třemi lety proběhlo téměř 300.000 porážek. Klesající výkupní cena vepřového masa omezuje počty zvířat ve stádech.

Nejvyšší letošní cena dosáhla téměř 45 korun za kilogram živé váhy; od července klesá a nyní kolísá okolo 25 korun. Podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě činí pokles ceny za dva roky zhruba čtvrtinu. Zemědělci čelí především importu vepřového masa z Německa za dumpingové ceny, kterým nejsou schopni konkurovat. Nevozí se jen druhořadé maso, které se neprodá v Německu, ale i kvalitní maso prodávané na trzích západní Evropy za výrazně vyšší cenu. Výroba hovězího masa se je již několik let na poměrně stabilní úrovni. Oproti loňsku se o tři procenta zvýšila na 1990 tun. Počet porážek se adekvátně zvýšil na 6078. Přestože celková výroba masa v Jihomoravském kraji klesá, stále se zde vyrobí 11,5 procenta republikového celku a v mezikrajském srovnání je na třetím místě. V pořadí druhá je jižní Morava u masa vepřového, za Jihočeským krajem.

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down