Naštěstí již dnes nepřibývá „dobrodějů“, kteří by si mysleli, že kaprům nějak prospějí, když si je koupí z kádě na ulici, chvíli se s nimi „potěší“ doma ve vaně a pak je vypustí do řeky či rybníka. Vánoční kapr je vylovený na podzim, chovaný v sádkách, kde přijde o zásobní tuk a tak je připraven na vánoční talíř. Není způsobilý pro vypuštění ani do běhuté, ani do stojaté vody.
Nabízeným vánočním kaprům však ani neprospěje, když si je nikdo nekoupí. Co pak s nimi?
Leckteří praktičtí veterináři ještě stále dostávají otázky, jak držet kapra před Vánoci ve vaně, jak má být teplá voda a jak jej posléze usmrtit. Podle Karla Daniela, prezidenta Komory veterinárních lékařů, je sice možné mít kapra doma ve vodě, ale nikoli v koupelně ve vaně, protože tam je i ta studená voda pro kapra moc teplá, nemluvě o nedostatku kyslíku. Když už ho mít živého, tak v nějaké kádi venku a ještě vodu okysličovat. Jenže lidé si chtějí odnést živého kapra domů do vany, aby „si ho užily děti“. A to je chyba. Kapr není hračka! Je to živý tvor. Má se stát jídlem, ale nezaslouží si trápení ve vaně, nemluvě o neodborném usmrcování.
Komora veterinářů doporučuje svěřit usmrcování kaprů odborníkům, kteří rybu omráčí a následně vykrví. A na požádání třeba i vykuchají a naporcují.
A na závěr ještě odpověď na častou otázku: „Co dělat, když kapr lekne?“ Nelekat se, „čerstvě leklý“ kapr je bez problémů poživatelný.*
Dobrou chuť!
Josef Duben, PR KVL