04.01.2017 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počet schválených léků loni klesl

V Evropské unii a ve Spojených státech klesl v loňském roce počet nově schválených léků. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil prodej pouze 22 nových léků. Předloni FDA schválil 45 léků k prodeji.

 

Evropská agentura pro léčiva (EMA) doporučila k prodeji 81 nových léků na předpis, o 12 méně než v roce 2015. Údaje EMA mohou povolit prodej generických léků, tj. kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana. Zpomalení tempa schvalování nových léčebných přípravků naznačuje, že farmaceutický průmysl se vrací k úrovni běžné produktivity po prudkém růstu v letech 2014 a 2015, kdy se na trh dostalo nejvíce léků za posledních 19 let. Na poklesu počtu schválených léků se podílí několik faktorů. Pět léčebných přípravků, které měly být schváleny v roce 2016, nečekaně získalo povolení k prodeji už v roce 2015. Počet žádostí o schválení klesl a úřad FDA loni odmítl nebo odložil žádost o schválení u více léků než v předchozích dvou letech. Některé z odložených žádostí by mohly být schváleny v letošním roce.

Většina společností ve farmaceutickém odvětví je ve výhledu uvádění nových léků na trh optimistická vzhledem k terapii rakoviny a lepšímu porozumění genetickému základu dalších onemocnění. Zdravotní pojišťovny a vlády zvažují růst nákladů na zdravotní péči. Zvyšuje se také politický tlak vůči vysokým cenám mnoha moderních léků. Biotechnologické a farmaceutické firmy vyvíjejí stále více léků, které se zaměřují na malý okruh pacientů. Návratnost investic do výzkumu a vývoje u 12 největších farmaceutických firem loni klesla na 3,7 procenta. V roce 2010 dosáhla 10,1 procenta.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down