16.01.2017 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tasemnice v lososech na Aljašce

Vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR objevili v lososech na Aljašce tasemnici. Doposud byl tento parazit známý jako D. nihonkaiense zaznamenán pouze v tichomořském pobřeží Asie.

V tichomořských lososech byla pomocí sekvencí dvou genů identifikována D. nihonkaiense. Je pravděpodobné, že většina předchozích případů z této oblasti, identifikovaných jako příbuzný druh D. latum, jsou ve skutečnosti D. nihonkaiense.

Člověk se touto tasemnicí může nakazit, pokud by snědl nedostatečně tepelně upravené maso pacifických lososů,například při konzumaci suši nebo sašimi vyrobených z této ryby. D. nihonkaiense patří mezi škulovce, kteří se vyskytují především u savců. Případné napadení člověka většinou nepůsobí radikální zdravotní komplikace. Škulovci způsobují onemocnění zvané difylobotrióza, v drtivé většině případů neškodí nebo způsobuje trávicí potíže, např. bolesti břicha či průjem. Napadení tasemnicí však nelze podceňovat. Škulovci dokážou někdy způsobit i značné potíže, záleží na tom, zda je infikovaný člověk naprosto zdravý nebo trpí nějakou nemocí.*

Zdroj : www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down