06.03.2017 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počet chované drůbeže na jihu Čech klesl

Stavy drůbeže v jižních Čechách meziročně klesly o 30,5 procenta. Loni se v tomto kraji chovalo 1,8 milionu drůbeže, celkový počet se snížil o 813 000 kusů. Klesl i počet chovaných kusů prasat a skotu (Český statistický úřad, ČSÚ).

Pokles drůbeže meziročně evidují statistici i v dalších krajích. Největší propad, o 35,8 procenta, byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji. V jižních Čechách klesla také snáška konzumních vajec o 7,4 procenta, tj. na 110,5 milionu kusů. Stav prasat meziročně klesl, o 15 500 kusů, tj. 12,7 procenta. Na jihu Čech se ke konci loňského roku chovalo 106 500 kusů. Skotu ubylo o 2,9 procenta, na 205 000 kusů.

Ceny farmářských výrobků svědčí o tom, že živočišná výroba byla v objemu tržeb stagnující až téměř ztrátová. Ceny masa vepřového a drůbežího průběžně kolísají, podobně jako u vajec. Přestože dotace v zemědělském resortu rostou, chovatelé hospodářských zvířat jsou neustále ve ztrátě, i po vstupu do Evropské unie. Regionální agrární komora předpokládá, že podle první reformy společné zemědělské politiky EU po roce 2020 bude na zemědělství stále menší rozpočet a chovatelé hospodářských zvířat se budou muset připravit na nové výzvy. V Jihočeském kraji se historicky živočišná výroba na zemědělské produkci hodně podílela, nyní je ale ztrátová a výroba rostlinná je výhodnější.V živočišné výrobě je v současné době ekonomického růstu problém sehnat kvalitní pracovníky, limitující je i větší rozloha chráněných oblastí v kraji, výkyvy cen a nerovný souboj s obchodními řetězci.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down