Přestože je produkce vepřového masa dotována, tuzemských chovů neustále ubývá. Dovoz ze zahraničí neustále roste. V soběstačnosti s vepřovým masem jsme v jeho produkci nedosáhli ani padesáti procent.
Podle posledního monitoringu ČSÚ bylo koncem roku 2016 chováno celkem 1,48 milionu kusů prasat. Ve srovnání s rokem 2015 dosáhl pokles pět procent. Největší pokles byl zjištěn u zvířat ve výkrmu (o 8 %) a v ostatních kategoriích se počty zvířat také snižovaly. Prasnic bylo evidováno 91 tisíc (pokles o 5 %). Současná cena jatečných prasat se pohybuje okolo 40 korun za kilogram pro prvovýrobce.
Přestože byla podniknuta celá řada kroků k podpoře tuzemských chovatelů, jako jsou dotace nebo povinné označování masa zemí původu, stav se stále nelepší. Tuzemské výrobky mají vyšší marže než zboží z dovozu. Argumenty proč vybírat české vepřové maso, které je někdy dražší než maso z dovozu, jsou přesvědčivé: české chovy jsou skutečně velmi důsledně kontrolovány, což má své výhody. Masu pocházejícímu z České republiky se vyhnuly aféry, kdy se prokázalo, že maso obsahuje hormony, antibiotika, dioxiny aj. České vepřové maso je bezpečnou potravinou. Dalším argumentem je doba, kterou stráví zvířata transportem na jatka. V neposlední řadě je dobrým důvodem, proč preferovat české vepřové maso, skutečnost, že zakoupením našeho vepřového masa podpoříte české chovatele, zpracovatele masných výrobků. Posílíte tuzemské hospodářství, zaměstnanost a odvod daní v ČR. Nenechme české zemědělce padnout na kolena. Pomoci může každý z nás, když bude nakupovat české potraviny a další tuzemské produkty, v jejichž produkci máme tradici, na kterou můžeme být pyšní.*
Svaz chovatelů prasat, z. s.
Kontakt: Jarmila Šnoblová - PR specialista - Agentura JAPA - Tel.: +420 724 302 638 - Jarmila.snoblova@agenturajapa.cz
ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Zdroj: www.ctk.cz