04.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuální zdravotní aspekty chovu ryb

Ve středu dne 26. dubna proběhl v prostorách Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v. v. i., již poněkolikáté tzv. VÚVeL Fest. Jedná se o sérii odborných seminářů na různá témata týkající se chovu hospodářských zvířat.

Semináře jsou vždy zaměřeny na konkrétní druh zvířat nebo se zabývají jednotnou problematikou, která je zrovna nejvíce ekonomicky významná. V současné době probíhá již třetí ročník VÚVeL Festu, po předchozích úspěšných dvou letech i nadále ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, resortními a profesními organizacemi a dalšími partnery. Tento ročník se pyšní podtitulem „Zdraví a produkce v chovech hospodářských zvířat“. Předcházející semináře se již od října 2016 stihly zaměřit na problematiku chovů skotu, zdravotního stavu včel, chirurgické kastrace kanečků, chovu drůbeže i odchovu telat dojeného skotu a v neposlední řadě i na nákazové situace hospodářských zvířat a zásady biosekurity nejen v České republice, ale i zahraničí.

V příjemném zázemí velké zasedací místnosti se sešlo kolem 80 nadšenců pro obor. Tento konkrétní středeční seminář, v pořadí už čtvrtý tohoto ročníku, se týkal tématu Aktuální zdravotní aspekty chovu ryb. Úvodem všechny přítomné studenty, doktory a další nadšence přivítala MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., jako garantka projektu. K úspěšnosti celého konaného semináře přispěli celkem čtyři přednášející a celý seminář trval i s přestávkou čtyři hodiny.

První přednášející, kterou byla MVDr. Marie Vágnerová ze Státní veterinární správy, přednesla přítomným příspěvek na téma Nákazová situace v chovech ryb. Na tuto problematiku plynule navázala přednáška MVDr. Lucie Filásové, rovněž ze SVS, která přítomné seznámila se současnými zvyšujícími se nároky a legislativními požadavky na likvidaci nebezpečných nákaz ryb a také s konkrétními postupy tlumení v případě zjištění takové nákazy.

Druhou část semináře zahájil prof. MVDr. Stanislav Navrátil, CSc., z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Upozornil na aktuální zdravotní problematiku v intenzivních chovech lososovitých ryb v České republice. Cyklus přednášek poté uzavřel Ing. Tomáš Veselý, CSc., z VÚVeL. Jeho příspěvek shrnul historický vývoj spavé nemoci kaprů a zároveň poukázal na současný stav onemocnění v České republice.*

MVDr. Nikola Hodkovicová

Bližší informace najdete v květnovém čísle časopisu Veterinářství .

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down