22.05.2017 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slováci chovají více včelstev

Podle údajů slovenského ministerstva zemědělství dosáhly počty včelstev v zemi maxima za posledních 20 let. Minulý týden byla schválena nová finanční podpora pro včelaře, země není v produkci medu soběstačná.

Loni bylo na Slovensku registrováno 17 859 včelařů, oproti roku 2010 představuje tento nárůst zhruba 14 procent. V tomto období přibylo chovaných včelstev o šestinu, nyní je na Slovensku 291 540 včelstev. V 80. letech chovali Slováci zhruba 480 000 včelstev.

V uplynulých zhruba deseti letech spotřeba medu na Slovensku výrazně vzrostla. V roce 2003 dosáhla 0,4 kilogramu na obyvatele, předloni již 1,1 kilogramu. Na pokrytí domácí spotřeby chybí ročně několik tisíc tun této komodity. V nejbližších třech letech mají včelaři obdržet od státu 1,2 milionu eur (32 milionů korun), poskytování finančních pobídek bude jednodušší a rozšířenější. Dotace budou moci včelaři čerpat na nákup pomůcek a úlů, na vybudování prostor k plnění, balení a skladování medu a jiných včelích produktů. Slovensko zvažuje zákaz aplikace pesticidů ve formě postřiků na zemědělské plodiny, jejich použití k moření škůdců brambor a cukrové řepy zůstane povoleno.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down