11.09.2017 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Všechna vejce a vaječné produkty z ostatních zemí EU musí být ode dneška před uvedením na český trh vyšetřena na fipronil

Počínaje dnešním dnem budou muset všichni příjemci zásilek vajec vyprodukovaných v ostatních zemích EU a produktů z nich nechat toto zboží vyšetřit na chemickou látku fipronil. Uvolnit na český trh je budou moci až v případě vyhovujícího výsledku vyšetření.

 

Státní veterinární správa zahájila 4. 9. 2017 na základě informace obdržené z Německa prostřednictvím systému rychlého varování RASFF šetření ve dvou provozech společnosti Zeelandia spol. s r.o. v Malšicích v Jihočeském kraji a Kožlanech v Plzeňském kraji.

Společnost Zeelandia přijala ve dnech 2. a 3. 8. 2017 od německého distributora EIPRO Vermarktung GmbH, Lohne celkem tři šarže pasterizované vaječné melanže a tekutých pasterizovaných žloutků v celkovém množství 7,2 tuny. Výrobky distribuované v jednokilogramových a desetikilogramových baleních byly následně distribuovány více než 130  dalším provozovatelům. Jednalo se o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny. V současné době pokračuje šetření kompetentními dozorovými orgány u odběratelů. Kontaminované produkty budou staženy z trhu a vráceny zpět do země původu, případně neškodně zlikvidovány.

 

Identifikace výrobků:

  • 5880 kg pasterizovaných celých vajec šarže 6184-2 v 10kg baleních s dobou minimální trvanlivosti (DMT) 06.09.2017
  • 840 kg pasterizovaných žloutků šarže 6191-0 v 10kg baleních s DMT 02.09.2017
  • 480 kg pasterizovaných žloutků šarže 6042-0 v 1kg baleních s DMT 08.09.2017.

 

Státní veterinární správa od začátku kauzy odebírá namátkové vzorky zahraničních i domácích vajec a kuřecího masa. Doposud provedla cca 270 vyšetření na fipronil. Vyšetřovala se vejce, vaječné výrobky a drůbeží maso a to jak ze zahraniční, tak od českých producentů. V žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla přítomnost fipronilu zjištěna. Látka fipronil se v ČR nesmí používat k ošetřování zvířat chovaných k produkci potravin. Namátkové kontroly v chovech nezjistily, že by některý z chovatelů tento zákaz obcházel.*

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down