21.02.2018 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba vepřového masa na Zlínsku

Ve Zlínském kraji v prvních třech čtvrtletích loňského roku mírně vzrostla výroba vepřového masa. Zatímco v roce 2016 se za stejné období vyrobilo 4966 tun masa, loni už to bylo 5049 tun.

Podle zlínské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil růst výroby 1,7 procenta. Kvůli africkému moru prasat klesá na Zlínsku odbyt masa. Obchodní řetězce odmítají od chovatelů ze Zlínského kraje nakupovat vepřové maso a dováží jej ze sousedních států. Kromě Zlínského kraje rostla v prvních třech čvrtletích loňského roku výroba vepřového masa také ve Středočeském kraji, který je do statistik ČSÚ zahrnut společně s Prahou, a také v Královéhradeckém kraji. V ostatních krajích byl zaznamenán pokles výroby vepřového masa. V České republice klesá potravinová soběstačnost u vepřového masa, pohybuje se zhruba okolo 50 procent. Zlínský kraj se ve srovnání s ostatními kraji umístil v tuzemské výrobě vepřového masa na desáté příčce. Celostátně se na výrobě tohoto masa podílel asi 3,23 procenta. V kraji Libereckém, Ústeckém a Karlovarském byla produkce vepřového masa nižší.

Výroba hovězího masa klesla v prvních třech čtvrtletích loňského roku ve Zlínském kraji o 381 tun na 2881 tun, tj. meziroční pokles 11,7 procenta. Výroba masa skopového byla zanedbatelná, vzrostla ze sedmi na osm tun. Pět tun z tohoto množství tvořila poražená jehňata.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down