22.02.2018 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plošné čipování psů na Slovensku

Slovenská vláda schválila návrh na plošné čipování psů. Po schválení zákona parlamentem budou majitelé od září povinni nechat psa čipovat nejpozději do 12 týdnů od jeho narození nebo dříve, pokud ho budou prodávat nebo ho chtějí darovat.

Veterinární lékaři budou záznamy vkládat do centrální evidence, podobně i změnu vlastníka psa, kterou musí lidé nahlásit. Slováci nechtějí mít přeplněné útulky a ztracení psi budou co nejdříve vráceni majitelům. Pro současné vlastníky psů bude platit přechodné období pro čipování psa do konce srpna příštího roku. Pro chovatele štěňat budou platit přísnější podmínky evidence.

Plošné čipování psů, koček a fretek bylo na Slovensku zavedeno již dříve, ale tato opatření byla v roce 2013 zrušena. Veterinární inspektoři budou mít větší pravomoci, např. u podezření z týrání zvířat mohou vstoupit na soukromé pozemky i bez přítomnosti policie. Odborníci dříve upozorňovali na případy, že psi za účelem chovu štěňat žijí v nevyhovujících podmínkách, bez veterinárního vyšetření a vhodné stravy. Několik podezřelých případů převozu štěňat ze Slovenska v minulosti vyšetřovali policisté v Rakousku či Itálii.

Provozovatelé cirkusů se budou muset registrovat u veterinární správy. Slovenské ministerstvo zemědělství, v souvislosti se zmiňovaným návrhem zákona, zakáže využívat prostřednictvím vyhlášky vybrané druhy divoce žijících zvířat k veřejnému vystupování. V České republice bude čipování psů povinné od roku 2020.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down