01.08.2018 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chronická enteropatie u koček

Choroby, vyvolávající u koček podobné klinické příznaky, jsou zánětlivé onemocnění střev (IBD) a malobuněčný lymfosarkom (ScLSA). IBD patří do skupiny idiopatických a chronických zánětlivých onemocnění, charakterizovaných perzistentními nebo rekurentními gastrointestinálními příznaky, etiopatogeneze je multifaktoriální, zahrnuje genetický základ jedince, imunitní systém a mikroprostředí ve střevě.

Etiologie ScLSA je podobně komplexní, méně prozkoumaná a zřejmě multifaktoriální. Praktikovi felinní medicíny by měla pomoci standardizace v hodnocení endoskopického a histopatologického nálezu a nové možnosti imunohistochemického a PCR vyšetření.
Vyšetření pacienta s chronickým GIT onemocněním (zvracení, průjem, hubnutí, změna chuti k jídlu) by mělo vždy začít důkladným neinvazivním postupem a terapeutickým pokusem, přizpůsobeným konkrétnímu jedinci s cílem vyloučit jiné než GIT příčiny, parazity, enteropatie reagující na krmivo či na antimikrobní terapii a strukturální abnormality střev. Až po zúžení diferenciálních diagnóz následuje poměrně invazivní a finančně náročnější diagnostika IBD a ScLSA. Vždy by mělo být provedeno biochemické a hematologické vyšetření krve a vyšetření moči (diagnostika primárních či konkurenčních onemocnění), vyšetření trusu nebo širokospektré pokusné odčervení, terapeutické testy pro nemoci, reagující na antibiotika či dietu, stanovení hormonů štítné žlázy u koček nad 6 let, zejména pokud je zároveň hubnutí, polyfagie, zvracení nebo občasný průjem, testy na pankreatitidu u pacientů s letargií, dehydratací, zvracením a průjmem, testy na exokrinní pankreatickou insuficienci u koček s hubnutím, průjmem a zvýšeným apetitem. Dále stanovení hladiny kobalaminu pro zjištění závažnosti a lokalizace v GIT (a také pro nutnost případné suplementace), rentgenologické vyšetření může odhalit masy, organomegalii nebo efuzi, ultrazvuk lépe zhodnotí strukturu GIT, vzhled ostatních orgánů a lymfadenopatii. Dále lze u vhodných případů provést specifické testy, např. na histoplazmózu. Pokud předchozí testy neodhalí příčinu, následuje endoskopická nebo chirurgická biopsie.
Protože nejsou přesně daná kritéria ani diagnostické a terapeutické standardy, je pravděpodobně syndrom IBD často nesprávně diagnostikován, metodickým postupem, splňujícím kritéria pro klinickou diagnostiku IBD se lze vyhnout drahému a invazivnímu vyšetření: je to onemocnění chronických (nad dva týdny) perzistentních či rekurentních GIT příznaků, neadekvátně reaguje na dietní, antibiotickou a anthelmintickou terapii, histopatologicky je potom prokázán zánět sliznice, nelze prokázat jiné příčiny GIT příznaků a zánětu a je zde klinická odezva na protizánětlivou či imunosupresivní terapii.*

AL-GHAZLAT, S., DE REZENDE, CH. E. Chronic enteropathy in cats. Vet Focus 2017;27(1):2-8.

Podrobnější informace najdete v srpnovém čísle časopisu Veterinářství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down