Nizozemská společnost Mosa Meat představila před pěti lety, jako první na světě, laboratorně vypěstovaný hovězí burger a získala finance na splnění svého dalšího plánu. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vyrobené maso.
Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso, je velká výzva. Společnost Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly a vytvořily se z nich vlákna svalové tkáně. Podle odpůrců z tradičního zemědělského sektoru je mnohem vhodnější termín umělé než čisté maso.
Společnost Mosa Meat předpokládá prodej svých prvních výrobků v roce 2021. První by mohlo být mleté hovězí maso na burgery. Jejím cílem je dosáhnout výroby masa o dva až tři roky později. Ekologové ale varují, že rostoucí spotřeba masa ve světě, zvláště v rozvíjejících se zemích, jako je Čína, není udržitelná. Hovězí, vepřové a drůbeží maso vyžadují výživnější zdroje, než jsou rostlinné bílkoviny. Navíc skot produkuje skleníkové plyny, které přispívají ke globálnímu oteplování.*
Zdroj: www.ctk.cz