Servusová E., Piskatá Z. Antimikrobiální aktivita propolisu. Veterinářství 2019;69(7):408-411.
SOUHRN
Propolis je aromatická vonná pryskyřice, která je produktem včel (Apis mellifera). Surovinu pro tvorbu propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky. Chemické složení je velmi variabilní, jedná se o směs pryskyřic, parafinů, balzámů a esenciálních olejů. Propolis vykazuje antibakteriální aktivitu, proto je považován za biologicky nejaktivnější včelí produkt. Účinky propolisu jsou přisuzovány především přítomností flavonoidů a fenolových kyselin. Propolis se nejvíce používá ve farmakologii a může nalézt uplatnění i v potravinářském průmyslu.
SUMMARY
Propolis is an aromatic fragrance resin that is a product of honeybee (Apis mellifera). The raw material for the formation of propolis is collected by bees on resin-producing plants. The chemical composition is a very variable mixture of resins, paraffins, balsams and essential oils. Propolis is considered to be the biologically most active bee product. Propolis contains antibacterial activity and is bacteriostatic to some microorganisms. The effects of propolis are attributed primarily to the presence of flavonoids and phenolic acids. Propolis is the most used in pharmacology and also can find use in food industry.*