Podzimní období je v České republice tradičně mimo jiné také obdobím lovu zvěře, kdy se daleko častěji než po zbytek roku objevuje v domácích kuchyních, na pultech obchodů i v restauracích zvěřina. Coby komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text shrnuje pravidla pro uvádění zvěřiny na trh z pohledu veterinárního dozoru a jeho úlohu v této oblasti.
Varianty, jak se může dostat zvěřina legální cestou do tržní sítě, jsou v podstatě dvě. První je prostřednictvím tzv. přímého prodeje v malém množství, druhá prostřednictvím zvěřinového závodu. U obou variant musí být zvěřina před uvedením na trh prohlédnuta. V případě prodeje v malém množství je legislativa mírnější a stačí prohlídka ze strany tzv. proškolené osoby.
Prohlídka proškolenou osobou musí být provedena co nejdříve po ulovení. Pokud proškolená osoba podle určitých znaků zjistí, že by maso mohlo představovat zdravotní riziko, musí zvěřinu (tělo i s orgány a hlavou) předložit k prohlídce veterinárnímu inspektorovi, který v co nejkratším čase provede prohlídku.
Kontrolovány veterinárním dozorem jsou také myslivci. V letošním roce u uživatelů honiteb úřední veterinární lékaři provedli zatím 240 kontrol, z toho v 17 případech zjistili nějakou závadu. Nejvíce pochybení se týkalo případů, kdy maso bylo určeno pro osobní spotřebu lovce. SVS kontroluje také osoby proškolené k provádění zdravotních a hygienických kontrol zvěřiny. Těch letos zatím i zkontrolovala celkem 208. Závady byly zjištěny při 5 kontrolách. Ve 4 případech se týkaly vedení záznamů, v jednom bylo zjištěno, že proškolené osobě propadla platnost osvědčení o způsobilosti. Od roku 2015 může SVS zvěřinu kontrolovat také v restauracích a jídelnách. V dosavadním průběhu letošního roku zkontrolovala tuto komoditu při 50 kontrolách, z toho v pětině případů zjistila nějakou závadu. Jednalo se o nedostatečné informace o původu masa a nedostatky v označování, zjištěna byla také prošlá komodita.*
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS