Necidová L., Mrňousová B., Haruštiaková D., Bursová Š., Janštová B. Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích. Effect of selected preservatives on growth of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods. Veterinářství 2019;69(12):841-844.
SOUHRN
Studie hodnotí účinek konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v devíti typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli než použití testovaných konzervačních látek.
SUMMARY
This study evaluated the effect of sodium benzoate mixed with potassium sorbate (E 211 and E 202) and a commercially available preservative Defence JB on survival and growth of L. monocytogenes in nine types of ready-to-eat foods. In most tested foods, L. monocytogenes was unable to proliferate and its counts at the end of storage were significantly lower than those at the baseline after artificial inoculation irrespective of whether or not preservatives were added. The only exceptions were pasta salad and hard-boiled eggs in mayonnaise where L. monocytogenes proliferated, again irrespective of added preservatives. Our results suggest that synergistic effects of intrinsic factors such as pH and aw with low storage temperatures plays a greater role in controlling L. monocytogenes growth than tested preservatives.*