Charakteristika a produkce vybraných druhů tuňáků a metody identifikace ryb. Veterinářství 2020;70(1):41-47.
SOUHRN
Oblíbenost mořských ryb stoupá díky jejich příznivým chuťovým i nutričním vlastnostem a trendům
směřujícím ke zdravé výživě. Snaha výrobců/dovozců, zpracovatelů a distributorů o uspokojení stále se
zvyšující poptávky může vést ke klamavému jednání spočívajícímu v záměně jednotlivých druhů ryb
rozdílné nutriční kvality i komerční ceny. Tato publikace pojednává o nejčastěji dostupných druzích
tuňáků na českém trhu. Zaměřuje se na jejich charakteristiku, produkci a spotřebu a tím spojenou
legislativu. V poslední části se zabývá dostupnými metodami zabývajícími se identifikací ryb.
SUMMARY
The popularity of sea fish is increasing due to their favorable taste and nutritional properties and trends
towards healthy nutrition. The efforts of producers / importers, processors and distributors to meet the
ever-increasing demand may lead to misleading behavior by confusing different fish species of different
nutritional quality and commercial prices. This publication discusses the most commonly available
tuna species on the Czech market. It focuses on their characteristics, production and consumption and
related legislation. The last part deals with available methods of fish identification.*