06.02.2020 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky veterinárních prohlídek jatečných prasat poražených na jatkách v Plané nad Lužnicí v letech 2013–2017

Radoš J. Výsledky veterinárních prohlídek jatečných prasat poražených na jatkách v Plané nad Lužnicí v letech 2013–2017. Results of veterinary inspections of slaughter pigs slaughtered at the slaughterhouse in Planá nad Lužnicí 2013–2017. Veterinářství 2020;70(2):107-115.

SOUHRN

Technologie výkrmu jatečných prasat a veterinární péče má zásadní vliv na množství patologicko-anatomických nálezů na mase a orgánech. Množství a charakter těchto nálezů jsou přímo závislé na intravitálních vlivech. Bylo provedeno hodnocení nejčastějších nálezů z veterinárních prohlídek prasat po porážce na jatkách v Plané nad Lužnicí v letech 2013–2017. Předmětem sledování byla jatečná prasata, která pocházela téměř výhradně z velkochovů. Během tohoto období bylo prohlédnuto a posouzeno celkem 2 141 004 kusů prasat. Z tohoto množství bylo posouzeno jako poživatelné bez omezení 2 130 861 kusů, což je 99,53 %, jako poživatelné s omezením do výroby 9105 kusů, což je 0,43 % a jako nepoživatelné 1004 kusů, což je 0,04 %. Největší počet nepoživatelných prasat byl zaznamenán v roce 2017 (0,1 %). Z orgánů byly nejvíce posouzeny jako nepoživatelné plíce (52,8 %). Úhynů při přepravě na jatky bylo zaznamenáno 521 prasat, což činí 0,024 %.

SUMMARY

The technology of fattening and veterinary care of pigs for slaughter has a major impact on the number of pathological-anatomical findings on meat and organs. The amount and nature of these findings are directly dependent on intravital effects. Evaluation of the most frequent findings from veterinary inspections of pigs after slaughter in the slaughterhouse in Planá nad Lužnicí in 2013–2017 was carried out. The subject of monitoring was slaughter pigs, which came almost exclusively from large-scale farms. A total of 2 141 004 pigs were inspected and assessed during this period. Of this amount, 2 130 861 pieces were assessed as edible without restriction, which is 99.53%, as edible with a production limit of 9,105 pieces, which is 0.43% and as inedible 1,004 pieces, which is 0.04% . The highest number of inedible pigs was recorded in 2017 (0.10%). Of the organs, most were assessed as inedible lungs (52.8%). 521 pigs were dead during transport to the slaughterhouse, which is 0.024%.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down