03.12.2020 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kolik baktérií z trávicího traktu kuřat je kultivovatelných in vitro?

Crhánová M., Karasová D., Juřicová H., Matiašovicová J., Jahodářová E., Kubasová T., Seidlerová Z., Čížek A., Rychlík I. Kolik baktérií z trávicího traktu kuřat je kultivovatelných in vitro? How many chicken gut microbiota members can be grown in vitro? Veterinářství 2020;70:(12)727-728.

SOUHRN

V této práci jsme zaočkovali 174 různých živných půd obsahem slepých střev dospělých slepic a sekvenováním části genu pro 16S rRNA jsme porovnali skladbu mikroflóry v původním inokulu a po kultivaci v živných půdách. Prosté porovnání ukázalo, že 42 % z nejběžnějších členů střevní mikroflóry drůbeže jsme byli schopni kultivovat in vitro. Vzhledem k tomu, že mezi baktériemi nekultivovatelnými v naší studii se objevily i druhy, pro které jsou známy podmínky pro kultivaci in vitro, lze říci, že více než polovina baktérií z trávicího traktu drůbeže je kultivovatelná a může být získaná v čistých kulturách pro další využití ve formě probiotik.

SUMMARY

In this study we inoculated 174 different culture media with caecal content from adult hens, and compared the microbiota composition in the original caecal samples and in bacterial masses growing in vitro by 16S rRNA sequencing. In total, 42 % of gut microbiota members could be grown in vitro and since there were some species which were not cultured but for which the culture conditions are known, it is likely that more than half of chicken gut microbiota can be grown in vitro, obtained in pure cultures and used as probiotics in a future.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.