07.12.2020 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit, kde budou mít letos stánky

Stejně jako každý rok, i letos s blížícími se vánočními svátky, upozorňuje Státní veterinární správa (SVS) stánkové prodejce kaprů na povinnost nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánují inspektoři kontroly stánků. Nahlášená místa prodeje budou také zveřejněna na webu SVS.

K nahlášení již několik let slouží výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS https://www.svscr.cz/online-formulare/formular-pro-hlaseni-sezoniho-prodeje-zivych-ryb/. SVS žádá provozovatele, aby své stánky nahlašovali výhradně tímto způsobem.

Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitostí.

Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb, stejně tak s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down