Státní veterinární správa (SVS) dnes kontrolou na sádkách v pražských Lahovicích symbolicky zahájila kontroly prodeje vánočních kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR 2662 prodejních míst (údaj k 17. 12.), což je mírně vyšší počet než loni. Při kontrolách se inspektoři zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Navíc inspektoři SVS budou sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií covid-19.
Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území ČR objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji – 502, na druhém místě je Moravskoslezský kraj – 299 a třetí kraj Středočeský – 289. V hlavním městě nahlásili prodejci 215 míst, zde se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje.
Loni před vánočními svátky prošla kontrolami SVS v celé ČR takřka tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve 4 % případů. Převažovaly administrativní prohřešky, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech. Z dlouhodobého hlediska se v současnosti vyskytuje závažných prohřešků méně než v minulosti.
„Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.
„V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů,“ uvedl Semerád.
Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení, a tím ke klamání spotřebitelů.*
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS