Seidlerová Z., T. Kubasová, M. Faldynová, M. Crhánová, D. Karasová, V. Babák, Rychlík I. Vliv prostředí na složení střevní mikroflóry nosnic z komerčních chovů a malochovů. Environmental impact on differential composition of gut microbiota in chickens in commercial production and in backyard chickens. Veterinářství 2021;71(4):209-212.
SOUHRN
V této práci jsme porovnali skladbu střevní mikroflóry slepic v komerční produkci a slepic ze zájmových malochovů. Mikroflóra slepic z malochovů byla ve své druhové skladbě jednodušší a sestávala se z menšího počtu bakteriálních druhů. Mikroflóra slepic ze zájmových chovů obsahovala více zástupců kmenů Bacteroidetes a Proteobacteria a méně zástupců kmene Firmicutes. Frekvence výskytu genů pro rezistence k antibiotikům byla vyšší u slepic z komerčních chovů. Celkové porovnání umožnilo identifikovat zástupce střevní mikroflóry, kteří jsou pozitivně selektováni u jedné nebo druhé skupiny. Neméně zajímavé jsou však i druhy, které se vyskytují v mikroflóře obou skupin ve stejné četnosti, protože to jsou bakteriální druhy typické pro kura domácího bez ohledu na jeho genetiku, životní podmínky nebo skladbu krmiva.
SUMMARY
In this study we compared caecal microbiota composition of the egg laying hens from commercial production with microbiota of hens kept in backyards. Microbiota of backyard hens consisted of lower number of bacterial species than microbiota of indoor hens. At phylum level, microbiota of outdoor hens was enriched for Bacteroidetes and Proteobacteria. On the other hand, Firmicutes were more abundant in microbiota of indoor hens. Horizontally transferrable antibiotic resistance genes were less abundant in microbiota of outdoor hens than in indoor. Comparison of microbiota composition pointed towards isolates specifically adapted either to commercial or backyard chickens. However, microbiota members recorded at similar abundance in microbiota of both groups of hens are equally
interesting as these represent microbiota members highly adapted to the chickens, irrespective of their genetics, feed composition or living environment.*