09.11.2021 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trendy v úrovni zdraví králíků, drůbeže a pštrosů porážených na jatkách v období let 2010 až 2019

Ninčáková S., Večerek V., Válková L., Voslářová E., Zavřelová V. Trendy v úrovni zdraví králíků, drůbeže a pštrosů porážených na jatkách v období let 2010 až 2019. Trends in health of rabbits, poultry and ostriches slaughtered in slaughterhouses in the period from 2010 to 2019. Veterinářství 2021;71(11):646-650.

SOUHRN
Úroveň zdraví králíků, drůbeže a pštrosů porážených na jatkách byla hodnocena na základě výsledků veterinární prohlídky, byly sledovány změny trendů ve vývoji zdraví za období 10 let 2010 až 2019 u zvířat pocházejících z chovů v České republice a porážených na jatkách v České republice. Z výsledků vyplývá, že došlo ke zlepšení úrovně zdraví porážených zvířat u nosnic (trend prokázán jako dlouhodobě trvalý), brojlerů (trend prokázán jako dlouhodobě trvalý) a hus (trend neprokázán jako dlouhodobě trvalý). U kachen a pštrosů ke změně v průběhu sledovaného období nedošlo. K zhoršení úrovně zdraví došlo u porážených králíků (trend prokázán jako dlouhodobě trvalý) a krůt (trend prokázán jako dlouhodobě trvalý).

SUMMARY
The level of health of rabbits, poultry and ostriches slaughtered in slaughterhouses was assessed on the basis of veterinary inspection results; changes in health trends over the 10-year period from 2010 to 2019 were observed in animals originating from the Czech farms and slaughtered in slaughterhouses in the Czech Republic. The results show that there was an improvement in the level of health of slaughtered animals in laying hens (trend proven to be long-lasting), broilers (trend shown to be long-lasting) and geese (trend not proven to be long-lasting). There was no change in ducks and ostriches during the observed period. The level of health deteriorated in slaughtered rabbits (a trend shown to be long-
-lasting) and turkeys (a trend shown to be long-lasting).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down