Nesmí se nabízet zboží po uplynutí doby použitelnosti.
Představitelům Regionální agrární komory Jihomoravského kraje (RAK JMK) se nelíbí prodej potravin s prošlou dobou trvanlivosti v některých obchodních řetězcích.
Některé obchodní řetězce prodávají zboží s prošlou lhůtou trvanlivosti za snížené, často až poloviční ceny. Toto zboží je přitom z hlediska bezpečnosti potravin znehodnocené, ve hnijících a rozkládajících se potravinách se mohou vyskytovat zdraví škodlivé nebo dokonce karcinogenní látky. Prodejem prošlého zboží by se podle představitelů RAK JMK měly začít zabývat všechny kontrolní orgány, tedy Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Česká obchodní inspekce (ČOI) a hygienici. Malí výrobci potravin musejí splňovat přísná hygienické normy a jakmile jim na stěně chybí kousek obkladů, který navíc vůbec s potravinou nepřijde do styku, mají potíže, přičemž velké obchodní řetězce k nám běžně dováží závadné potraviny ze zahraničí.
Legislativa však prodej zkažených potravin v žádném případě neumožňuje; mohou se prodávat potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti, ale musí být takto označeny a prodejce garantuje jejich zdravotní nezávadnost. Podle SZPI ručí za kvalitu zboží vždy prodejce: inspekce provádí ročně přes dvacet tisíc kontrol v prodejní síti a v případě závažných nedostatků zahajuje správní řízení. Inspekce provádí kromě plánovaných kontrol také okamžité kontroly na základě podnětů od veřejnosti. Mezi poslední případy patří nalezení cizího předmětu v konzervě sterilovaného hrášku nebo zapečený brouk v bochníku chleba. Inspektoři se snaží na místo dorazit co nejdříve.