Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla kontrolu provozovatelů společného stravování (restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, čerpací stanice apod.). Plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech?
V rámci akce inspektoři SZPI letos v červenci a srpnu uskutečnili 114 kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37 % kontrolovaných provozoven společného stravování.
Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta, a to včetně místa odběru.
V oblasti kontroly značení alergenů v provozovnách bylo nejčastějším prohřeškem neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů (24 % z kontrolovaných provozoven), nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem (10 %).
Vzhledem k výsledkům kontrolní akce se bude SZPI nadále průběžně věnovat kontrole dodržování povinnosti stanovené v § 9a odst. 1. zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích – viditelně zpřístupnit spotřebiteli snadno čitelnou informaci o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů.*
Zdroj: www.szpi