SOUHRN
Ljasovská S., Pospiech M., Javůrková Z., Tremlová B. Barva medu jako ukazatel kvality. The color of honey as a quality indicator. Veterinářství 2020;70(12):714-716.
SOUHRN
Barva medu je jednou z významných fyzikálně-chemických vlastností medu. Při nákupu medu může být jedním ze zásadních kritérií výběru pro spotřebitele. Barva medu je ovlivněna různými faktory, jako je původ nektaru, zpracování medu nebo způsob jeho skladování. V každém medu je také určité množství pylových zrn, která mohou mít na barvu medu vliv. Cílem tohoto článku je popsat faktory ovlivňující barvu medu a přiblížit její hodnocení.
SUMMARY
The color of honey is one of the important physico-chemical properties of honey. It is important criterion for consumers as well, when buying honey. The color of honey is influenced by various factors, such as nectar type, honey processing or storage conditions. There is also a certain proportion of pollen grains in each honey, that can affect the colour of honey. The aim of this article is to describe the factors influencing the color of honey and to approximate its evaluation.*