Zavřelová V. Chov jatečných králíků. Farming of slaughter rabbits. Veterinářství 2021;71(4):229-234
SOUHRN
Králíci jsou druhým nejpočetnějším druhem hospodářského zvířete chovaného v Evropě. Králičí maso se vyznačuje skvělými dietetickými vlastnostmi, jako je výborná stravitelnost, nízký obsah tuku a cholesterolu a naopak vysoký obsah důležitých mikroprvků. Přestože je na farmách a v malochovech napříč Evropskou unií chováno přibližně 180 milionů králíků, neexistuje, pokud jde o jejich chov a komerční přepravu, dostatečná druhově specifická legislativa. Na zdravotní stav králíků má kromě genetiky zásadní dopad způsob jejich výživy a ustájení. Důležitým avšak nedostatečně využívaným zdrojem informací o zdravotním stavu králíků jsou postmortální veterinární prohlídky na jatkách.
SUMMARY
Rabbits are the second most numerous farm animals bred within the European Union. Rabbit meat is characterized by excellent dietetic properties, as very good digestibility, low fat and cholesterol content, and, contrarily, high content of important microelements. Despite the large quantity of rabbits being raised in the European Union (approximately 180 millions), in terms of their farming and commercial transport, the satisfactory species-specific legislation is still missing. Besides genetics, health state of rabbits is basically influenced by the way of their nutrition and housing. The post-mortem veterinary inspection poses an important but not fully used source of information on health condition of slaughtered rabbits.*