Filtrovat
16.11.2011 | 07:54

Paratuberkulóza problémem?

Dá se konstatovat, že v České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, je situace v posledních letech obdobná. Vletech 1992 – 1996 doznala nákazová situace v ČR jistého zhoršení po četných dovozech březích jalovic, zejména holštýnského plemene. U tohoto plemene je v současné době výskyt nejvyšší. I přes zvýšený veterinární dozor, který trval u všech dovezených stád dva roky, se nepodařilo včas odhalit všechna riziková zvířata. Paratuberkulóza se totiž vyznačuje dlouhou inkubační dobou, což znamená, že od okamžiku nakažení trvá tři i více let, než zvíře onemocní. Nákaza se většinou projeví klinicky jen u nejstarších zvířat ve stádě, ale řada z nich se klinické fáze onemocnění ani nedožije. Pro přemisťování skotu v rámci Unie platí harmonizované veterinární podmínky. Ty platí i pro některé třetí země. U ostatních je nutné při obchodu formulovat ochranná opatření formou dvoustranných v zájemně odsouhlasených veterinárních certifikátů. Státní veterinární správa spolu s chovatelskými svazy situaci sleduje, neboť paratuberkulóza je nebezpečnou nákazou. To znamená, že každý chovatel skotu (ovcí, koz) je povinen podezření z nákazy hlásit krajské veterinární správě. V roce 2008 vydala SVS ČR nový metodický návod, kde je stanoven postup pro hospodářství, v nichž se nákaza klinicky vyskytuje, a postupy, jak čelit šíření nákazy. (Paratuberkulóza je chronické bakteriální onemocnění zejména skotu, ale i jiných domácích i volně žijících přežvýkavců. Klinické projevy: úporný průjem, hubnutí a úhyn. Je možný i průběh bez horečky za příznaků ztráty mléka. Zdrojem nákazy bývá zpravidla trus nemocných zvířat, kontaminované krmivo (zejména mlezivo a mléko infikovaných zvířat), stelivo, stájové prostředí, výběhy, napájecí voda nebo pastviny.) Paratuberkulóza skotu patří do skupiny produkčních (ekonomických) nákaz, proto její tlumení může být zavedeno na základě rozhodnutí chovatele a záleží na jeho ekonomických možnostech. Ozdravovací proces je dlouhodobý a vyžaduje značné finanční prostředky na průběžnou diagnostiku. Finanční náročnost zvyšuje i vyřazování všech nemocných zvířat bezprostředně po objevení se prvních klinických příznaků. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Kategorie: 
09.11.2011 | 07:00

Léčba zvířat kmenovými buňkami

Na tiskové konferenci pořádané prvního listopadu vědci představili unikátní způsob léčby pohybového ústrojí zvířat kmenovými buňkami. Komerční zpracování kmenových buněk provádí společnost EponaCell v Inovačním biomedicínském centru v areálu ústavů Akademie věd v Praze 4. Umožňuje tak návrat do života různým druhům domácích zvířat, například psům a dostihovým koním. Šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková vidí v léčbě zvířat kmenovými buňkami i přinos pro humánní medicínu. Každá léčebná metoda totiž musí být napřed ověřena na zvířatech. Právě v tom vidí obrovský přínos veterinární léčby, protože ukazuje, jaký by mohla mít tato metoda účinek při léčbě lidí. Společnost EponaCell, která nabízí komerční léčbu zvířat kmenovými buňkami, předváděla jako důkaz úspěšně vyléčeného zvířete zlatého retrívra Morgana trpícího artrózou kloubů. Kmenové buňky se odeberou nemocnému zvířeti a bezprostředně poté se použijí v postižených místech, kde obnoví nemocnou tkáň. Účinnost této autotransplantace je osmdesátiprocentní a její alternativou je jen totální endoprotéza, která je dražší, zdlouhavá, zvíře stresuje a nemusí se povést, uvedla Blanka Neumannová, která Morgana vyléčila. Na klinice chorob koní Veterinární fakulty v Brně aplikuje léčbu poškozených šlach kmenovými buňkami MVDr Zdeněk Žert. Klasická léčba je dlouhá a zůstává po ní nepružná jizva, takže kůň může mít trvalé následky. Léčba kmenovými buňkami je rychlejší a bez následků. (zdroj ČTK)
Kategorie: 
08.11.2011 | 11:55

Produkce masa se ve třetím čtvrtletí snížila

Výroba masa v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížila o 4,9 procenta na 125.673 tun. Nejvíce klesla produkce drůbežího a vepřového, výroba hovězího masa zůstala na zhruba stejné úrovni jako loni. Naopak nejvýraznější meziroční pokles produkce ČSÚ uvádí u drůbežího masa. "Ve sledovaném období bylo vyrobeno 44.330 tun drůbežího masa, tj. meziročně o 8,8 procenta méně," konstatoval. Celková produkce vepřového masa dosáhla 63.941 tun, meziročně klesla o 3,4 procenta. Počty poražených prasat klesly o 3,4 procenta na 728.016 kusů. Porážky prasnic se v porovnání se 3. čtvrtletím minulého roku snížily o 21,5 procenta, což podle statistiků svědčí o nižší míře vyřazování prasnic z chovů. Stavy prasnic prolomily hranici 100.000 kusů. Před vstupem do Evropské unie tady bylo 300.000 prasnic. Skotu bylo ve 3. čtvrtletí 2011 poraženo na jatkách 60.110 kusů o průměrné jatečné hmotnosti 288,4 kg. Meziroční změny byly nepatrné. Zvýšily se počty porážek o 0,2 procenta, snížila se průměrná jatečná hmotnost o 0,3 procenta. Celková výroba hovězího a telecího masa dosáhla 17.339 tun, tj. meziročně o 0,1 procenta méně. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu vzrostly ve 3. čtvrtletí ve všech kategoriích: u telat o 8,4 procenta, u krav o 5,9, u býků o 4,2 a u jalovic o 3,8 procenta. Jateční býci byli nakupováni za průměrnou cenu 77,41 Kč za kilogram jatečně upraveného těla a za 41,37 Kč za kilogram v živém. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat byly meziročně vyšší pouze o necelé procento a průměrná cena jatečných prasat činila 37,94 Kč/kg jatečné hmotnosti a 29,44 Kč/kg živé hmotnosti. Ceny zemědělských výrobců jatečných kuřat byly vzhledem ke stejnému období minulého roku o 10,1 procenta vyšší. Jatečná kuřata se nakupovala v první jakostní třídě za 22,50 Kč/kg v živém. Zahraniční obchod s živými zvířaty vyjádřený v živé hmotnosti vykázal v období od června do srpna 2011 podle předběžných výsledků kladnou bilanci u skotu a drůbeže, zápornou u prasat. Zahraniční obchod s masem vykázal pasivní saldo 4447 tun hovězího, 46.264 tun vepřového a 14.844 tun drůbežího masa. (zdroj ČTK)
Kategorie: 
08.11.2011 | 07:40

Češi v Afghánistánu staví centrum na zpracování medu

Češi v afghánské provincii Lógar postaví pro místní včelaře centrum na zpracování medu. Uskutečněním projektu byl pověřen český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Centrum, které vznikne v hlavním městě Lógaru Púli Alam, poskytne kvalitní zázemí pro výkup, kontrolu kvality a zpracování medu a vosku. Včelařství je důležitý zdroj příjmu pro stovky rodin v celé provincii. Kontrola kvality medu a moderní technologie zpracování jsou tam však zatím málo známé. "V současnosti je v Lógaru aktivní místní zemědělské družstvo, které se zabývá výhradně výrobou medu. Jedná se o zhruba 400 lidí, kteří mají tuto činnost jako hlavní pracovní náplň," říká Pavel Burian, zemědělský expert PRT v Lógaru. Zatím však podle něj v Lógaru ani okolních provinciích neexistuje podobné centrum, které by se zabývalo kvalitním zpracováním medu a vosku. Budova, kterou postaví Češi, má sloužit mimo jiné k rozmnožování a šlechtění včel a jako prostor pro školení a kurzy. Díky projektu má vzniknout 20 nových pracovních míst. Včelařství je tradičním odvětvím afghánského zemědělství, po letech konfliktů však jeho důležitost začala opět růst až nedávno. Český rekonstrukční tým už údajně vyškolil 100 lógarských včelařů, jimž zároveň dodal i základní vybavení. Včelařství bude rovněž jedním z oborů vyučovaných na střední zemědělské škole, kterou PRT v současnosti staví. Právě v provincii Lógar má česká armáda díky působení PRT největší kontingent. Český PRT působí v provincii od března 2008 a české ministerstvo zahraničí počítá s jeho činností do konce roku 2014. Civilní část PRT tvoří 11 odborníků z ministerstva zahraničí, vojenskou složku pak 292 příslušníků české armády. Hlavní oblasti aktivit PRT tvoří podpora vlády a bezpečnosti, ekonomického rozvoje a médií. Celkem Češi v Lógaru dokončili 157 projektů. (zdroj ČTK)
Kategorie: 
08.11.2011 | 07:30

Češi v Afghánistánu staví centrum na zpracování medu

Češi v afghánské provincii Lógar postaví pro místní včelaře centrum na zpracování medu. Uskutečněním projektu byl pověřen český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Centrum, které vznikne v hlavním městě Lógaru Púli Alam, poskytne kvalitní zázemí pro výkup, kontrolu kvality a zpracování medu a vosku. Včelařství je důležitý zdroj příjmu pro stovky rodin v celé provincii. Kontrola kvality medu a moderní technologie zpracování jsou tam však zatím málo známé. "V současnosti je v Lógaru aktivní místní zemědělské družstvo, které se zabývá výhradně výrobou medu. Jedná se o zhruba 400 lidí, kteří mají tuto činnost jako hlavní pracovní náplň," říká Pavel Burian, zemědělský expert PRT v Lógaru. Zatím však podle něj v Lógaru ani okolních provinciích neexistuje podobné centrum, které by se zabývalo kvalitním zpracováním medu a vosku. Budova, kterou postaví Češi, má sloužit mimo jiné k rozmnožování a šlechtění včel a jako prostor pro školení a kurzy. Díky projektu má vzniknout 20 nových pracovních míst. Včelařství je tradičním odvětvím afghánského zemědělství, po letech konfliktů však jeho důležitost začala opět růst až nedávno. Český rekonstrukční tým už údajně vyškolil 100 lógarských včelařů, jimž zároveň dodal i základní vybavení. Včelařství bude rovněž jedním z oborů vyučovaných na střední zemědělské škole, kterou PRT v současnosti staví. Právě v provincii Lógar má česká armáda díky působení PRT největší kontingent. Český PRT působí v provincii od března 2008 a české ministerstvo zahraničí počítá s jeho činností do konce roku 2014. Civilní část PRT tvoří 11 odborníků z ministerstva zahraničí, vojenskou složku pak 292 příslušníků české armády. Hlavní oblasti aktivit PRT tvoří podpora vlády a bezpečnosti, ekonomického rozvoje a médií. Celkem Češi v Lógaru dokončili 157 projektů. (zdroj ČTK)
Kategorie: 
08.11.2011 | 07:21

Češi staví centrum na zpracování medu v Afghánistánu

Češi v afghánské provincii Lógar postaví pro místní včelaře centrum na zpracování medu. Uskutečněním projektu byl pověřen český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Centrum, které vznikne v hlavním městě Lógaru Púli Alam, poskytne kvalitní zázemí pro výkup, kontrolu kvality a zpracování medu a vosku. Včelařství je důležitý zdroj příjmu pro stovky rodin v celé provincii. Kontrola kvality medu a moderní technologie zpracování jsou tam však zatím málo známé. "V současnosti je v Lógaru aktivní místní zemědělské družstvo, které se zabývá výhradně výrobou medu. Jedná se o zhruba 400 lidí, kteří mají tuto činnost jako hlavní pracovní náplň," říká Pavel Burian, zemědělský expert PRT v Lógaru. Zatím však podle něj v Lógaru ani okolních provinciích neexistuje podobné centrum, které by se zabývalo kvalitním zpracováním medu a vosku. Budova, kterou postaví Češi, má sloužit mimo jiné k rozmnožování a šlechtění včel a jako prostor pro školení a kurzy. Díky projektu má vzniknout 20 nových pracovních míst. Včelařství je tradičním odvětvím afghánského zemědělství, po letech konfliktů však jeho důležitost začala opět růst až nedávno. Český rekonstrukční tým už údajně vyškolil 100 lógarských včelařů, jimž zároveň dodal i základní vybavení. Včelařství bude rovněž jedním z oborů vyučovaných na střední zemědělské škole, kterou PRT v současnosti staví. Právě v provincii Lógar má česká armáda díky působení PRT největší kontingent. Český PRT působí v provincii od března 2008 a české ministerstvo zahraničí počítá s jeho činností do konce roku 2014. Civilní část PRT tvoří 11 odborníků z ministerstva zahraničí, vojenskou složku pak 292 příslušníků české armády. Hlavní oblasti aktivit PRT tvoří podpora vlády a bezpečnosti, ekonomického rozvoje a médií. Celkem Češi v Lógaru dokončili 157 projektů. (zdroj ČTK)
Kategorie: 
07.11.2011 | 08:57

Zmenšování rostlin a zvířat

Velikost tělesné schránky u některých rostlin a živočichů se zmenšuje kvůli oteplování a nedostatku vody. Uvedli to vědci David Bickford a jeho kolegyně Jennifer Sheridanová ze Singapurské univerzity, kteří varovali, že tato skutečnost by mohla mít hluboký dopad na produkci potravin v následujících letech.     "Nejhorším scénářem by bylo ... kdyby se plodiny a zvířata smrskla natolik, že by to mělo dopad na zajištění potravin," řekl agentuře Reuters David Bickford.     Vědci prozkoumali desítky studií ukazující, že se mnohé druhy rostlin a živočichů, jako jsou pavouci, brouci, včely, mravenci a cikády, zmenšily během doby v souvislosti s klimatickými změnami.     Prezentace výsledků experimentu ukazují, jak jsou rostliny i jejich plody o tři až 17 procent menší s každým přibývajícím stupněm Celsia. O půl až čtyři procenta se každý stupeň oteplení také negativně projeví na velikosti těla u mořských bezobratlých živočichů a o šest až 22 procent se zmenšují tělesné schránky ryb.     "Pravděpodobnost přežití u malých jednotlivců se může zvýšit s vyššími teplotami a sucho může vést k menším potomkům a z toho vyplývající menší průměrné velikosti těla," napsali autoři ve studii, která vyšla v časopise Nature Climate Change.          "Zatím jsme nezaznamenali větší odchylky, ale s dalším nárůstem teplot se tyto změny v tělesných velikostech mohou projevovat ještě více a nakonec mohou mít dopad i na potravní bezpečnost." . Za posledních 22 let se teplota zvýšila o 1,5 stupně Celsia, uvedl zpravodajský server CNN.     "To, co pro mě bylo nejpřekvapivější, je skutečnost, že (zmenšování) je jednotným signálem napříč různými organismy," řekl CNN Bickford. Dokonce i rostliny, u nichž se všeobecně předpokládá, že budou větší s nárůstem hladiny CO2, nejsou imunní vůči zmenšování.     "Během uplynulého století různé druhy rostlin vykazují podstatnou negativní souvislost mezi růstem a teplotou, což vede k menšímu vzrůstu u travin, jednoletých rostlin i stromů v oblastech, které jsou teplejší a sušší," uvedla studie.     Existují ale i výjimky. Některé druhy živočichů, například ještěrky, divoké kachny, někteří další ptáci a vydry se naopak zvětšují co do velikosti těla. Podle vědců jde obvykle o druhy obývající vyšší nadmořské výšky, kde se díky oteplování prodloužilo období růstu.     (zdroj ČTK)
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.