14.12.2022 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Corynebacterium pseudotuberculosis a Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis v mléce a mléčných produktech ovcí a koz

Marková J., Langová D., Okůnková J. Corynebacterium pseudotuberculosis a Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis v mléce a mléčných produktech ovcí a koz. Corynebacterium pseudotuberculosis and Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis in milk and milk products in sheep and goats. Veterinářství 2022;72(12):725-731.

SOUHRN
Tato studie se zaměřuje na detekci a kvantifikaci bakteriálních patogenů způsobujících u ovcí a koz kaseózní lymfadenitidu (CLA) a paratuberkulózu (PTB). Detekce ve vzorcích mléka a mléčných výrobcích pocházejících ze 12 chovů ovcí a koz v České republice probíhala na molekulární úrovni pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce v reálném čase (qPCR). Byl také zohledněn sérologický stav stád ve vztahu k CLA a PTB monitorovaný metodou ELISA na testovaných farmách. Celkem v 80 vzorcích zahrnujících mléko, jogurty a čerstvé a zrající sýry byla zjištěna přítomnost nukleové kyseliny C. pseudotuberculosis (7/80) i M. avium subsp. paratuberculosis (11/80)a to u vzorků ze dvou různých sérologicky CLA a PTB pozitivních farem. Množství bakterií se pohybovalo řádově mezi 100–103 na gram/ml vzorku. Kultivace C. pseudotuberculosis pozitivních vzorků na agarových plotnách obsahujících telurit draselný prokázala přítomnost životaschopné bakterie. Získané výsledky tedy podporují nutnost sledovat nákazový status dojných zvířat a využití rychlé a citlivé diagnostiky bakteriálních patogenů v mléce a mléčných výrobcích.*

SUMMARY
This study focuses on the detection and quantification of bacterial pathogens causing caseous lymphadenitis (CLA) and paratuberculosis (PTB) infection in sheep and goats. Detection in milk and dairy products from 12 sheep and goat farms in the Czech Republic was performed at the molecular level using real-time quantitative polymerase chain reaction (qPCR). The serological status of the herds in relation to CLA and PTB monitored by ELISA on the tested farms was also taken into account. In 80 samples included milk, yoghurt and fresh and ripened cheese, the presence of nucleic acid of both C. pseudotuberculosis (7/80) and M. avium subsp. paratuberculosis (11/80) was detected in samples from two different serologically CLA and PTB positive farms. The bacterial counts ranged from 100 to 103 per gram/ml of sample. Culturing of C. pseudotuberculosis positive samples on agar plates containing potassium tellurite showed the presence of viable bacteria. Thus, the results obtained support the need to monitor the disease status of dairy animals and the usage of rapid and sensitive diagnosis for
bacterial pathogens in milk and dairy products.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down