Přenos ptačí chřipky na člověka z masa, vajec nebo z drůbežích výrobků je vyloučen.
Lidé se mohou infikovat pouze pokud jsou v přímém kontaktu s infikovanou drůbeží. Ptačí chřipka poptávku po drůbežím mase zatím nesnížila. Drůbeží maso je v České republice v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba vloni vzrostla na 25 kilogramů na osobu za rok, tj. nad průměr EU. Důvodem růstu spotřeby drůbežího masa v minulých letech byly příznivé ceny proti ostatním druhům masa, vyšší nabídka výrobků z drůbežího masa na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky sní každý Čech v průměru kolem 80 kg masa za rok; z toho zhruba polovinu tvoří vepřové maso, 25 kg drůbeží maso a zhruba 11 kg představuje hovězí maso, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků. Do České republiky bylo v roce 2004 importováno 72.000 tun drůbežího masa. Dodávky pochází asi ze 30 procent z rozvojových zemí a z nových členských zemí EU a čtvrtina dovozu je z původních zemí EU. Zvyšuje se i vývoz drůbežího masa, za dovozem ale výrazně zaostává; loni představoval zhruba 33.000 tun.