Neexistuje žádný důkaz, že by mohl být virus eboly přenesen prostřednictvím legálně dovezených potravin do Evropské unie z afrických zemí. Doposud nebyly zaznamenány žádné případy nákazy lidí ebolou po konzumaci syrových potravin – jako jsou rostliny, ovoce a zelenina.
K přenosu viru eboly potravinami by mohlo dojít za současného splnění několika podmínek, žádná z nich však doposud nebyla zaznamenána. Nejprve by muselo dojít ke kontaminaci exportovaných potravin v místě původu. Dále by potraviny musely obsahovat živý virus (schopný přežití) ještě v okamžiku, kdy jsou dovezeny do EU. Při hodnocení rizik identifikovali odborníci EFSA celou řadu chybějících dat a poznatků – např. o tom, jak dlouho by virus mohl v potravinách přežít.
Zpráva byla zpracována společně vědci EFSA a externími odborníky, včetně dvou specialistů ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Ve své předcházející zprávě vědci EFSA hodnotili riziko přenosu viru eboly prostřednictvím zvěřiny ilegálně dovezené do Evropy ze západní a střední Afriky, se závěrem, že riziko infekce je nízké.*
Zdroj: EFSA: Ebola: risk of transmission through food (www.szpi.cz)