Potravinářská komora chce zvýšit informovanost o nakupovaných potravinách
Potravinářská komora ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) začala testovat vybrané kategorie potravinářských výrobků a výsledky testů zveřejňovat na internetu a na tiskových konferencích. Podle potravinářů na tuzemském trhu přibývá levných, méně kvalitních výrobků. Výrobci z toho viní hlavně obchodníky.
Cílem testů je kvalita. Podle plánu testů budou každý měsíc otestovány dvě základní potraviny. Výsledky testů je najdete na internetových stránkách časopisu Svět potravin www.svet-potravin.cz. V příštích dnech začne Potravinářská komora výsledky testů umísťovat na svůj web www.foodnet.cz.
Roste počet výrobků v nichž je dražší surovina nahrazovaná surovinou levnější, např. drůbeží separát, sója nebo rostlinné tuky. Příčinou je tlak obchodních řetězců na co nejnižší cenu výrobků.
To přivádí na náš trh řadu velmi levných zahraničních výrobků, které byste na pultech stejných výrobců ve vyspělých zemích EU nenašli. Větší část falšovaných výrobků pocházela z dovozu.