Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na téměř dvouleté maximum, především kvůli cenám cukru, obilovin a rostlinných olejů (Organizace OSN pro výživu a zemědělství, FAO).
Potravinový index monitoruje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích. Oproti předchozím měsícům vzrostl o 2,1 procenta na 173,8 bodu (nejvyšší hodnota od února 2015). Ceny se zvýšily o 16,4 procenta meziročně. Ceny cukru se oproti prosinci zvýšily o 9,9 procenta, především kvůli riziku exportu z Brazílie, Indie a Thajska. Ceny obilovin vzrostly o 3,4 procenta, vyšší byly i ceny pšenice, kukuřice a rýže. Ceny rostlinného oleje se o 1,8 procent zvýšily, převážně kvůli nízkým zásobám palmového oleje a pomalé výrobě v jihovýchodní Asii. Ceny sojového oleje klesly. Ceny mléčných produktů a masa zůstaly na stejných hodnotách. Přestože zásoby obilovin i sklizeň jsou rekordní, ceny se zvyšují. FAO odhaduje letošní sklizeň obilovin na 2,592 miliardy tun, tj. nárůst o 15 milionů.*
Zdroj: www .ctk.cz