V regionu rovněž poklesla produkce hovězího a telecího masa
Zemědělské podniky z Olomouckého kraje loni meziročně snížily výrobu masa. Vyprodukovaly 29.968 tun, což je o 3,4 procenta méně než v roce 2007. Na celkové produkci masa v ČR se farmáři z regionu podíleli v uplynulém roce zhruba 7,5 procenta.
Na poklesu celkové výroby masa v Olomouckém kraji se podepsalo zejména snížení produkce hlavní komodity regionu, vepřového masa. Farmáři ho loni vyprodukovali 26.749 tun, meziročně o 3,6 procenta méně. V regionu rovněž poklesla produkce hovězího a telecího masa, snížila se o 1,4 procenta na 3.210 tun.
Pokles výroby vepřového masa souvisí podle vedení olomoucké Agrární komory s tím, že zemědělci snižují chovy prasat, protože produkce vepřového masa se jim nevyplácí. Chovy redukují podle Agrární komory zejména podniky, které nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí.
V celé ČR farmáři loni vyrobili 397.260 tun masa, o 5,5 procenta méně než o rok dříve. Největšími domácími producenty masa jsou zemědělci z Jihočeského kraje, potom podniky ze Středočeského kraje a Prahy a Vysočiny. Naopak nejméně masa loni vyrobili zemědělci z Karlovarského kraje.
Výroba masa v uplynulém roce klesla ve většině krajů s výjimkou Vysočiny, Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického. Nejvyšší nárůst, o 3,1 procenta, byl zaznamenán na Vysočině.