Loni bylo v České republice poraženo technikou halal 104 235 zvířat. Nejvíce bylo poraženo brojlerů 102 491, dále 1234 ovcí a jehňat, 310 kusů skotu a 200 kachen a hus. Košer způsobem bylo loni poraženo 3383 zvířat.
Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství. Rituální porážky se u bílého a červeného masa podílejí na celkovém počtu poražených zvířat v ČR dlouhodobě necelým promile. V průběhu let 2012 a 2013 byl jejich počet ještě nižší. Počet poražených zvířat se meziročně se tímto způsobem zvýšil o 6,4 procenta.
Výrazem halal se označují potraviny, které muslimové smějí konzumovat. Košer v gastronomii představuje jídlo splňující židovské předpisy a stravovací návyky. V České republice je osm jatek, kde mohou probíhat rituální porážky zvířat. Na těchto jatkách jsou rituální porážky pouze okrajovou záležitostí. Halal certifikát má i několik tuzemských výrobců.
Poptávka po halal mase roste. Ve srovnání s předchozími lety je zhruba o 30 procent vyšší, hodně zákazníků je i mezi Čechy. Nejžádanější je jehněčí a kuřecí maso nebo mix hovězího a jehněčího (mergazy, kebaby, makanek, salámy či klobásy).
Zákazníci mají zájem také o jiné halal potraviny. Většinou jsou to másla, přepuštěná másla, dochucovadla, instantní polévky, konzervy a potraviny, které neobsahují vepřové maso.*
Zdroj: www.ctk.cz