05.05.2025 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Imunoglobuliny třídy iga secernované do lumen slepého střeva přispívají ke stabilizaci střevní mikroflóry kuřat

VVolf J., Crhánová M.,  Karasová D.,  Štěpánová H.,  Babákv., Rychlík I. Imunoglobuliny třídy iga secernované do lumen slepého střeva přispívají ke stabilizaci střevní mikroflóry kuřat. Veterinářství 2025;75(4)

SOUHRN

Slepé střevo kuřat je osídleno stovkami různých bakteriálních druhů. Zda však jsou některé z nich cílem pro tvorbu protilátek, není známo. Proto jsme v této práci použili průtokovou cytometrii na sortování baktérií s adsorbovanými kuřecími imunoglobuliny a bez nich, a v obou sortovaných populacích jsme stanovili zastoupení jednotlivých druhů sekvenováním V3/V4 variabilní oblasti genu pro 16S rRNA. Zjistili jsme, že vazba imunoglobulinů na povrch baktérií ze slepého střeva je naprosto běžná a protilátky se vyskytují na povrchu většiny bakterií ze slepého střeva. Mezi rody se sníženou vazbou imunoglobulinů patřily Lactobacillus, Blautia, [Eubacterium] hallii, Megamonas, Fusobacterium a Desulfovibrio, přičemž pro všechny tyto taxony je charakteristická produkce S-layer proteinů. Tyto proteiny pokrývají vnější povrch bakterií a zřejmě snižují vazbu imunoglobulinů. Souhrnně pak získané poznatky ukazují, že ve většině případů má produkce imunoglobulinů za cíl spíše stabilizovat žádoucí flóru než eliminovat nežádoucí členy střevní mikroflóry.*

Klíčová slova: kuře, slepé střevo, střevní mikroflóra, imunoglobulin, IgA

SUMMARY

The chicken caecum is colonised by hundreds of different bacterial species. Which of these are targeted by immunoglobulins is not known. Using cell sorting followed by sequencing of V3/V4 variable region of 16S rRNA, bacterial species with increased or decreased immunoglobulin coating were determined in this study. We found that immunoglobulin coating was common and major taxa were coated with immunoglobulins. Taxa with low immunoglobulin coating such as Lactobacillus, Blautia, [Eubacterium] hallii, Megamonas, Fusobacterium and Desulfovibrio all encode S-layer proteins which may reduce interactions with immunoglobulins. Immunoglobulin production more likely contributed to fixing the desired microbiota in the chicken caecum rather than to elimination of undesired microbiota members.

Keywords: chicken, caecum, microbiota, immunoglobulin, IgA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down