08.01.2025 | 05:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Infekční onemocnění hmyzu chovaného pro lidskou spotřebu

Prodělalová J., Moutelíková R., Straková P., ČukanováE. Infekční onemocnění hmyzu chovaného pro lidskou spotřebu. Veterinářství 2024;74(12):

SOUHRN

Hmyz se stává slibným alternativním zdrojem proteinu ve výživě lidí i zvířat. Vzhledem k tomu, že mimo tradiční včelařství není chov hmyzu u nás rozšířen, je potřeba věnovat této problematice pozornost z mnoha pohledů. Dá se očekávat, že zvýšený zájem o alternativní zdroje proteinu v podobě hmyzu bude přinášet také nové chovatelské a veterinární problémy. Tak jako v každém velkochovu hospodářských zvířat s velkou koncentrací a počtem chovaných jedinců, i v chovech hmyzu se budou objevovat nákazy, s nimiž doposud nemáme zkušenosti.*

Klíčová slova: chov jedlého hmyzu; infekce; viry; bakterie

SOUHRN

Insect is a promising alternative source of protein in both human and animal nutrition. Given that, outside of traditional beekeeping, insect rearing is not widespread in the Czech Republic, it is necessary to pay attention to this issue from many points of view. It can be expected that the increased interest in alternative protein sources of insect origin will also bring new rearing and veterinary problems. In insect farms, as in any large-scale farm with a high concentration and number of reared individuals, there will be infections we have no experience with yet.

Keywords: edible insect rearing; infections, viruses; bacteria

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down