Rybí maso je zdravotně nezávadné.
Výlovy z českých a moravských rybníků až na několik výjimek již skončily. Ročně se u nás vyprodukuje kolem 20 tisíc tun kapra, přičemž asi devět tisíc tun se vyváží, nejčastěji do sousedních zemí EU, Německa a Rakouska. Inspektoři SVS kontrolují způsob sádkování ryb a budou se podílet i na kontrole sezónního prodeje ryb. Letos inspektoři kontrolovali ryby z 238 hospodářství. Za posledních pět let se ročně z hospodářství odebírá asi pět set vzorků, z toho se v průměru prokáže asi pět případů onemocnění ryb. Nejčastěji byla prokázána VHS (virová hemorhagická septikémie), IHN (infekční hematopoetická nekróza), a JVK (jarní virémie kaprů). Tradice českého rybníkářství sahá hluboko do středověku. Dnes je nejvíce hospodářství s rybami v Jihočeském kraji, kde je jich celkem 58 a následuje kraj Vysočina s 54 hospodářstvími. Za nimi pak následují kraje Plzeňský a Středočeský, shodně s 21 hospodářstvími a další již s podstatně menšími počty. Za poslední léta produkce i vývoz mírně stoupá, zatímco v roce 2000 bylo vyloveno 20 664 tun, v roce 2005 to bylo již 21 064 tun. Vyvezeno bylo v roce 2000 celkem 8 189 tun a 9 300 tun v roce 2005.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.