Tuky vyhovovaly tuzemským normám, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nereguluje.
Výrobci nemusejí na obale uvádět podrobné údaje o složení použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci. Rostlinné jedlé tuky obsahují podle časopisu dTest zdraví škodlivé látky. Ze 24 vzorků by se třetina v zemích s přísnějšími limity nesměla vůbec prodávat. Nejhorší výsledky byly prokázány při laboratorní analýze u tuků Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera. Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah takzvaných transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést k dalším zdravotním potížím. Ve dvou uvedených vzorcích přesahoval podíl těchto látek více než desetinásobně limity platné v Rakousku, Švýcarsku a Dánsku.
Některé testované tuky podle testu časopisu dTest obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Pocházejí hlavně z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky nízké ceně. Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které jsou možným karcinogenem.*