Tuto otázku řeší vědci ze Stanfordovy univerzity v USA a v britském Newcastlu
Po čtyřiceti letech výzkumu bylo ve Spojených státech zjištěno, že biopotraviny nemají víc výživných látek než běžné produkty, ale obsahují méně pesticidů. Stopy pesticidů ostatních potravin byly v normě. Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že organické potraviny jsou zdravější.
Ve Velké Británii byla provedena analýza údajů ze stejných 237 studií provedených během posledních čtyř desetiletí.
Vědci zjistili, že geneticky neupravené a pesticidů prosté ovoce a zelenina mají lepší nutriční hodnoty a mj. obsahují více vitaminu C než běžné ovoce a zelenina. Bio hovězí obsahuje méně bakterií odolných vůči antibiotikům.
David Haytowitz, odborník na výživu amerického ministerstva zemědělství, míní, že porovnávat bio a běžné produkty je komplikované. „Je velmi těžké porovnávat, protože existuje tolik proměnných faktorů ovlivňujících nutriční obsah plodiny: místo pěstování, jeho způsob aj. Pokud někdo neudělá studii, kdy vedle sebe vysází konkrétní plodinu v běžné a bio kvalitě, pak porovnávání nebude snadné."
Zdroj: www.ctk.cz