Kromě systémem RASFF zmíněných lasagních Bolognese odebrali veterinární inspektoři vzorky celé řady výrobků, ve kterých by se mohlo koňské maso vyskytnout. A bylo to prozíravé.
Ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci prokázali orientační (screeningovou) metodou přítomnost koňské DNA ve vzorku dovezených masových kuliček z hovězího a vepřového masa a ve vzorku dovezených mletých hovězích burgrů. Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací (konfirmační) analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze. Výsledky budou v pondělí. Do doby obdržení konečného výsledku jsou tyto potraviny pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu (760 kg kuliček a 360 kg předsmažených burgrů).
Toto zjištění dalších dvou problematických výrobků Státní veterinární správa v případě definitivního pozitivního výsledku přítomnosti koňského masa, zašle pro vložení do systému rychlého varování RASFFF, aby bylo k dispozici ostatním členským zemím EU.
Kromě těchto dvou zjištění byla také potvrzena přítomnost koňské DNA v lasagních Bolognese od Lucemburského výrobce, jak již naše laboratoře prokázaly ve vzorcích odebraných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS