17.01.2018 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontrol prodeje vánočních kaprů loni přibylo, závad bylo méně

Státní veterinární správy v závěru loňského roku tak jako každoročně kontrolovala pouliční prodejce vánočních kaprů po celé České republice. Kontrolou prošlo přes 900 prodejních míst, což představuje zhruba o 200 více než před rokem. Určitá závada byla zjištěna ve 2,4 % případů. Oproti roku 2017 tak došlo k mírnému zlepšení.

Celkem SVS provedla 908 kontrol, z toho ve 22 případech našli veterinární inspektoři alespoň jednu závadu. Jelikož ve dvou případech bylo zjištěno po dvou závadách, dosáhl celkový počet závad 24.  Kromě výše uvedených nejčastějších nedostatků byla zjištěna i některá další pochybení. Jedním z nejzávažnějších byl případ neoprávněného užívání chráněných označení, čímž se dotyčný dopustil klamání spotřebitele.

Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Vliv na tom má podle nás zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se prvotně zaměřuje na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ústřední ředitel Zbyněk Semerád.

Prodejci živých ryb musí splňovat řadu povinností, mimo jiné minimálně sedm dní před zahájením prodeje nahlásit, kde a kdy začnou prodávat. Celkově bylo pro Vánoce 2017 nahlášeno SVS za celou Českou republiku více než 2500 prodejních míst, o více než 300 více než předloniPřestože se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné potenciálně ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady, a také noví prodejci.

Při kontrolách úřední veterinární lékaři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven dle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na jejich welfare. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sledováno je, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi (zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání) musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží.*

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down