Závady bývají také v technologii přípravy pokrmů a v osobní či provozní hygieně.
Nejvíce závad objevili v hradeckém supermarketu Kubík, v jičínském Europroduktu, v prodejnách potravin v Borovnici a v Polici nad Metují a v Jednotě ve Slatině. Výši pokut určí správní řízení. Od začátku prázdnin hygienici prověřili také 48 stánků s občerstvením, kde uložili devět pokut.
Vyhodnoceno je doposud 26 vzorků potravin, z nich osm nevyhovělo. Ve třech případech se potraviny kazily kvůli příliš vysokým skladovacím teplotám a zejména u ovoce a zeleniny nebyla uvedena země původu ani označení jakosti.
Stánkoví prodejci nejčastěji nemají zdravotní průkazy a pro personál chybí sociální zázemí.
Závady bývají také v technologii přípravy pokrmů a v osobní či provozní hygieně, za což jsou uděleny blokové pokuty do pěti tisíc korun. U pevných stánků nevyhovuje stavebně technický stav.
Kvalitní a čerstvé zboží nabízejí spíš majitelé stálých stánků než prodejci na různých krátkodobých akcích. Nejvíc pokut v jednom dni vyměřili hygienici stánkařům na motocyklových závodech v Hořicích na Jičínsku.