Aktuálně platná směrnice EU
Laboratorním vyšetřením bylo prokázáno, že v importovaném kuřecím mase se vyskytují salmonely až třikrát častěji než v kuřatech naší produkce. Tyto výsledky prezentovala Vysoká škola chemicko-technologická.
Státní veterinární dozor bere salmonely vážně a sleduje úroveň zpracovatelských závodů a chovů, kde v případě zjištění nařizuje zlepšit podmínky zoohygieny a popřípadě ukládá sankce. Aktuálně platná směrnice EU neuvádí jako kriterium bezpečnosti potravin limit pro salmonely u čerstvého kuřecího masa. Předpis se vztahuje jen na mletá masa. Na unijním trhu existují rozdílné požadavky na úroveň a průběh zpracování kuřat. Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři při jejich chlazení používat vzduch, například Polsko má výjimku a může kuřata chladit vodou. Riziko výskytu patogenů v mase chlazeném vodou je přitom vyšší než u vzduchem chlazené drůbeže. Chlazení vzduchem je navíc pro výrobce nákladnější.
Rozdíl v chlazení jatečně opracovaných kuřat vodou a vzduchem způsobuje v nákladech rozdíl ve výši jedné až dvou korun na kilogram v neprospěch chlazení vzduchem. Saldo zahraničního obchodu s drůbežím masem je dlouhodobě záporné.