Potravinářská legislativa v ČR je již více než z 90 procent sladěna s předpisy Evropské unie, řekl na semináři agentury Czechtrade Bedřich Škopek z ministerstva zemědělství. Úplné harmonizace má dosáhnout do konce roku 2003.
Zbývajících asi 23 směrnic a nařízení, které musí Česko do legislativy zapracovat, se týká alkoholických nápojů a lihovin a jejich označování, zhruba tři nebo čtyři předpisy upravují ochranu značení původu a zeměpisného značení, další se týkají označování a názvu masných výrobků. Podle Škopka by se např. nová vyhláška, která ukládá informovat spotřebitele o původu hovězího masa na pultech, měla určitým způsobem vztahovat i na výrobky z něj.
Dále je třeba upravit nařízení, která se zabývají potravinami nového typu, kam patří také geneticky modifikované organismy (GMO). Současná úprava stanovuje povinné označování těchto potravin od 1. ledna 2002. Pokud jde o směrnice, měla podle Škopka Česká republika velkou mezeru v úpravě hygieny potravin, jehož nápravu představuje nový zákon o České zemědělské a potravinářské inspekci.