Deset pacientů zemřelo.
Podle nejnovější analýzy hlášení počtu případů ministerstvem zdravotnictví je k dnešnímu dni potvrzeno, že od 1. ledna do 31. prosince 2006 bylo v ČR hlášeno 71 případů onemocnění listeriózou, pět dalších případů se v současnosti prověřuje. Loni v listopadu na listeriózu zemřelo pět lidí, z toho jeden novorozenec. Další dva pacienti podlehli nemoci v prosinci. Podle ministerstva zdravotnictví to byl sedmdesátiletý muž a další novorozené dítě. Obětí se staly většinou starší lidé se sníženou imunitou. Kvůli listerióze museli lékaři loni přerušit i dvě těhotenství.
Listeriózu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes. Onemocnění doprovází horečka, tuhnutí svalů a někdy i nechutenství a průjem. Při těžším průběhu se objevují bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat zánět mozkových blan. Těžší onemocnění vzniká především u lidí s oslabenou obranyschopností a u těhotných žen. Inkubační doba trvá zhruba od tří do 70 dnů. Nemoc lze léčit antibiotiky.
Lidé by podle odborníků měli postupovat podobně jako u salmonelózy, tedy jíst jen důkladně tepelně upravené maso a omytou zeleninu a ovoce. Syrové maso by se mělo skladovat odděleně od uvařených potravin. Bakterie se pomnožuje i v chladu. Lidé by neměli pít nepasterizované mléko a jíst výrobky z něj. Základem prevence je mytí rukou. Dobře omývat je potřeba i nože, kterými se potraviny krájely. Těhotné ženy a lidé se sníženou imunitou by se měli raději vyvarovat měkkých zrajících sýrů, jako jsou niva či camembert. Měli by se vyhýbat i lahůdkovým salátům - hermelínovému, pařížskému, pochoutkovému a dalším.
Hygienici, Státní veterinární správa a Zemědělská a potravinářská inspekce dosud provedli přes tisíc kontrol. Bakterii objevili v několika sýrech, salátech či masných výrobcích. Zjistili nedodržování hygienických podmínek v potravinářských provozovnách či nevyhovující skladování.