Státní veterinární správa (SVS) v těchto dnech zveřejnila na svých webových stránkách informační leták, který v českém a vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi. Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů.
„Informační leták může pomoci těm provozovatelům, kteří ztíženě rozumí evropskému a českému potravinovému právu, a tímto způsobem může přispět k lepšímu pochopení požadavků a povinností v oblasti přepravy potravin,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Leták je nyní v obou jazykových verzích k dispozici online na webu SVS. V uplynulých dnech byl také rozeslán organizacím zastupujícím vietnamskou komunitu v ČR a podnikatelským subjektům obchodujícím s potravinami. Reakce jsou vesměs pozitivní.
Informace je zaměřena na potraviny živočišného původu, tedy maso, produkty rybolovu, masné a mléčné výrobky, vejce či med. Tedy komodity, které podléhají veterinárnímu dozoru. Shrnuje základní požadavky pro jejich značení, sledovatelnost a dodržení chladírenského řetězce.*
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS