Vyřešit problémy s nadprodukcí masa tuzemských chovatelů plánuje Masokombinát Martinov pomocí exportu přebytků vepřového a hovězího masa do zemí východní i západní Evropy. To by mohlo přispět ke stabilizaci cenové hladiny na českém trhu, a to bez intervenčních zásahů státu.
„Již jsme zahájili jednání se zemědělskými prvovýrobci o možnostech výkupu jejich přebytků," řekl předseda představenstva masokombinátu Vítězslav Grygar. Podmínkou pro úspěch záměru je ale dohoda se zemědělci, že budou schopni dlouhodoběji než dosud zakotvit nákupní ceny suroviny na evropské úrovni.
Průměrná cena masa v EU a ČR se podle Grygara neliší, ale cena na tuzemském trhu silně kolísá. V posledních dvou letech se ceny živého vepřového pohybovaly od 49 po nynějších 25 korun za kilogram suroviny. „To je výhoda pro zpracovatele, ale nevhodný vstup pro jednání o exportních kontraktech," řekl. Na zahraničních trzích se zpravidla sjednávají dlouhodobé dodávky minimálně na půl roku. „Prudké výkyvy pak mohou exportní příležitost zcela zlikvidovat, protože například zemědělství a potravinářství v Německu pracuje se stabilnějšími cenovými hladinami," dodal Grygar.
Letos masokombinát porazil 20.000 tun jatečních zvířat, když jeho kapacita je 60 až 80 tisíc tun. Výroba masných produktů v letošním roce dosáhne asi 15.000 tun, kapacita je dvojnásobná. Po vstupu ČR do EU řada tuzemských masokombinátů zřejmě nesplní přísné evropské normy a pravděpodobně zanikne, takže vedení společnosti počítá, že poté výrazně zvýší svou produkci. Masokombinát, který zaměstnává 750 lidí, proto plánuje přijmout v následujících letech 300 až 500 lidí.
Zdroj: ČTK