Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách vstoupilo v platnost 1. ledna 2018. Toto nařízení zjednodušuje uvedení netradičních nebo inovativních potravin na trh EU, přičemž zaručuje udržení vysoké úrovně bezpečnosti těchto potravin.
Cílem konference organizované Ministerstvem zemědělství je předání nových informací, především v oblasti právních předpisů a sdílení zkušeností těch, kteří v oblasti nových potravin působí. Konference se bude konat v Praze, ve dnech 19. 20. června.
Témata, o kterých se bude hovořit:
nové nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách,
nové techniky v potravinářské výrobě (nové techniky šlechtění, klonování zvířat a další nové postupy),
nové potraviny rostlinného a živočišného původu (včetně botanikálií či hmyzu),
důležitost vědeckého hodnocení (možný negativní vliv některých látek – alergie, toxicita, bezpečný příjem pro děti, mládež a těhotné a kojící ženy atd.),
mezinárodní zkušenosti (Evropská komise, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Food Drink Europe, Food and Drug Administration).*
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz